sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Maatalouskalenteri 1912

Ire pääsi pahimman flunssan ohi ja nyt Are otti ja sairastui. Nokka tuhisten lämpö on viime päivät hiponut reilussa 37 asteessa, ei hyvä. Hoitokeinoina on toiminut Finrexin sekä Bafucin, toivottavasti tauti talttuu.

Flunssaa on hyvä potea uusien lakanoiden lämmössä,
jotka vihdoin pääsivät käyttöön.

Ire matkasi Aren flunssaseuraksi maalle ja kirjahyllystä löytyikin mielenkiintoista ajanvietettä:


Maatalouskalenteri on vuodelta 1912 eli tasan sadan vuoden takaa. Are päätteli että opus kuului aikanaan hänen isoisän isälleen. Kirjan sivuilta löytyy kalenterisivujen lisäksi neuvot niin kylvöihin, lannoitukseen kuin hevosen hoitoonkin. Sivuja selaillessa tuli mieleen vanha laulu "ennen oli miehet rautaa, laivat oli puuta, hii-o-hoi", vaikka laivanrakennuksesta sivuilla ei taidettukaan puhua.


 "Halkeilemisen ja sammaltumisen varalle on aina päre-, kimpi- ja paanukatot päältä maalattava. Kattovärinä käytetään tavallista karbolineumia, keitettyä punaväriä tahi kivennäisväriä. Kestävä väri saadaan, jos 6 litraa sammutettua kalkkia, 1 litra keittosuolaa ja 4 litraa vettä keitetään, sakka kuoritaan pois ja keitokseen lisätään 250 g alumaa, 100g rautavihtrilliä ja 150g potaskaa."

Liekkö Aren isovaarin kirjoitusta? Sivuilta löytyi useita ajatuksia ja mietteitä sadan vuoden takaa.

Tämäkin kirjallisuuden helmi oli joutumassa joskus tunkiolle poltettavaksi mutta onneksi Are tajusi sentään kyseisen opuksen historiaa. Näin edes pieni pala suvun maanviljelijöiden historiaa jäi kirjojen ja kansien väliin kun selailee merkintöjä pelloilla tehdyistä töistä.

Kesä muuten tekee uhkaavasti tuloaan, ensimmäiset tomaatin taimet on laitettu jo kasvamaan vartta. Maissit ja kurpitsat odottavat vielä varmoja vinkkejä. Kuinka saada mahdollisimman mehevä sato? Ehkä vastaus löytyy Puutarhamessuilta, joihin on suunnitelmissa tehdä rengasmatka muutaman viikon päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti