maanantai 11. helmikuuta 2013

Laskiaisen leivonnaisia

Ire intoutui laskiaisen kunniaksi leipomaan. Valmistelut alkoivat jo lauantaina kun patonkia varten piti tehdä esitaikina kulhoon kuplimaan. Are hankki uutuuttaan kiiltävän patonkipellin Irelle, jotta patongeista tulisi EU-standardien mukaisesti tarpeeksi suoria. Ja aivan kaupan patongin näköisiähän niistä tulikin. Suosittelen todellakin patonkien tekemistä "juureen". Edellisenä päivänä hieman hiivaa, vettä ja jauhoa kuplimaan astiaan. Seuraavana päivänä samoja aineita lisää sekä suolaa ja kunnon vaivaus. Hyvä kohotus on kaiken A ja O ja syntyy maittava lopputulos.

Patonkien lisäksi syntyi litran pullataikinasta pikkupullia laskiaisen tiimoilta sekä appelsiinipitko (ylh. oik.) ja suklaapitkoa. Tavallisen letityksen sijaan tuli koitettua hieman erilaisia tyylejä pitkoissa ihan onnistuneesti.

Pakastimessakin tuli tehtyä inventaario. Viime kesän jäljiltä jäljellä on vielä yli 60 litraa mustikkaa ja aivan valtavasti kurpitsasosetta. Nyt siis todellakin kaivattaisiin hyviä kurpitsaohjeita kurpitsapiiraan ja -keiton lisäksi, varsinkin kun siemenet uutta satoa varten tuli jo hankittua K-raudan puutarhaosastolta. Kylmiöstä, joka toimii nykyisin kuiva-ainevarastona, löytyi myös pari sankkoa kuivattuja suppiksia. Pitää siis ryhtyä viikonloppujen lisäksi myös viikolla syömään sienisoosia.

Muuten maalla elämä on ennallaan. Are paiskii aurahommia yöt ja päivät. Perjantaina sentään ehdittiin eläviin kuviin katsomaan lentokonepätkä. Ja arjen keskellä vanha romantikkokin iski ja oli hankkinut Irelle Iittalan pienen Vitriini -rasian kuulemma "laskiaislahjaksi". Mistä lähtien laskiaisena on vaihdettu lahjoja, pohtii Ire.

Laskiaisesta puheenollen, laskiaismäet on vielä laskematta. Tuleekohan nyt lyhyen läntää kauraa kun ei ole toivottu pitkiä pellavia?


1 kommentti:

  1. Mitenmua rupes tekee pullaa niin pal mieli haha =)

    Hauskaa viikonloppua!

    VastaaPoista