keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Piirakkahommia

Tehtiin Aren äidin kanssa joutessamme 150 karjalanpiirakkaa (n. 15 perunatäytteellä, loput perinteisesti riisipuurolla). Tai oli niille ihan aihettakin, Iren mummon 85-vuotis synttärit muutaman viikon päästä. Puuroa keitettiin viidestä litrasta punaista maitoa. Taikina tuli tehtyä vanhalla tatsilla, joten ohjetta ei ole nyt antaa. 

Ire piirakkahommissa

Hyvä ja helppo ohje piirakoille löytyy esimerkiksi täältä. Kerran googlaamalla tuli vastaan ja hyväksi tuli resepti todettua.

Piirakan rypyttäminen for dummies:


Ennen rypyttämisen aloittamista taikinasta on pulikoitu pyöreä lättänä ja päälle levitetty (esim. voiveistä apuna käyttäen) sopiva määrä täytettä (ei niin että tursuaa yli!)

Tämähän on sitten vain yksi tapa rypyttää. Toiset tekee pyöreitä, toiset soikeita piirakoita. Toiset aloittaa rypyttämisen päästä, toiset keskeltä. Tapoja on niin monia kuin tekijöitä.

1. Taita reunat, aloita rypyttäminen keskeltä kummaltakin puolelta.
2. Nipistä taikina sormien väliin niin että syntyy rypyt(ys).
3. Toista tämä niin vieri viereen kuin mahdollista ja suuntaa alaspäin, lopussa nipistä piirakan pää kasaan yhdelle rypylle.
4. Kun olet päässyt alareunaan, palaa takaisin keskellä ja rypytä ylöspäin loput piirakasta ja nipistä jälleen pää siistiksi.

Voilà!

Lopputulos pitäisi olla tämän suuntainen:


Enjoy!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti